“The search for your purpose implies that you can find it. You can’t. It’s not a thing. The only thing you can do is to start living purposefully”Alexander den Heijer.

 

In een wereld als deze, waar mogelijkheden oneindig zijn, lijkt het erop alsof je alle kansen moet grijpen die er zijn. Heb je wel je beste leven geleid als je geen lange reis hebt gemaakt? Een sportief doel hebt gehaald? Je 9 tot 5 baan hebt opgezegd? Als je dromen hebt nagejaagd? Of van je passie je werk hebt gemaakt? Met name dat laatste lijkt een nieuwe oorzaak te zijn van veel stress bij jong volwassenen: ik moet weten wat mijn passie/purpose is en hier zo snel mogelijk mijn geld mee verdienen, dan ben ik pas echt gelukkig. Wat lijkt hier mis te gaan?

Steeds vaker starten we een zoektocht naar “onze purpose”. Vanuit het gegeven dat dit een op zichzelf staand ‘iets’ zou moeten zijn. Meestal uit te drukken in iets waar we ons werk van kunnen maken en dus – als we het goed doen – van moeten kunnen leven. Het moet vooral heel leuk zijn, in lijn liggen met je passie, veel vrijheid geven en niet als werk voelen. En oh ja, dus geld opleveren.

Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat van je passie je werk maken betekent dat het niet meer enkel je passie is zoals daarvoor. Wanneer je besluit jouw passie professioneel aan te pakken komen er een heleboel zaken bij kijken waar je misschien helemaal niet op zit te wachten of die in de praktijk kunnen tegenvallen. We kennen allemaal het verhaal van de taartenbakster, die besluit haar taarten te verkopen. Na 2 jaar bakt ze zelf geen taart meer, maar runt ze een bedrijf. Ben je op dat moment nog wel aan het doen wat je hart je ingeeft? Of zit je in de ratrace van een eigen bedrijf en ligt je focus met name op het succesvol maken van je business? En hoe zit het met je purpose? Sta je hier nog mee in verbinding?

Ten tweede is het de vraag of het starten van een eenmanszaak of bedrijf, waarin je je passie kwijt kan, je wel de vrijheid geeft waarom je in de eerste instantie iets voor jezelf bent gestart. Wat is vrijheid precies? “We voelens ons het meest vrij wanneer we onszelf de toestemming geven gewoon te mogen zijn.”  Loop je hier tegenaan bij je 9 tot 5 baan, dan is er een kans dat je je ook niet vrij zal voelen met de verantwoordelijkheden als ondernemer. Kortom; je eigen bedrijf is niet de poort naar vrijheid. Vrijheid is je natuurlijke staat van zijn, en juist gedachten over wie je moet zijn en waar je naartoe moet belemmeren jou daadwerkelijk vrijheid te ervaren. Gedachten waar je als ondernemer vaak nog meer ‘last’ van hebt dan wanneer je in loondienst bent.

Het ontdekken van een “purpose” lijkt steeds meer op het zoeken naar een interessante business mogelijkheid in plaats van daadwerkelijke zien wat jou in je diepste vezel drijft. Wat in feite niets met werk te maken heeft.

Waar ik dus eigenlijk naartoe wil is dat we purpose steeds vaker verwarren met ‘iets’; het gouden ei, de sleutel tot succes, het antwoord op alles. De weg naar geluk, liefde en vrijheid. En ondanks dat het laatste waar is – je purpose geeft (of is) geluk, liefde en vrijheid – vraagt het daadwerkelijk je purpose realiseren een andere benadering.

Laten we eens kijken naar de vertaling van purpose uit het Engels: (levens)doel. Je purpose is dus niet een idee waar je ondernemer mee kan worden of een kracht waar je je werk van kunt maken. Het is “beyond” deze gegevens. Het is de grote waarom achter alles wat je doet. Het is de zin die jij het leven geeft, de waarden die je leeft, de energie waarmee je elke dag wilt opstaan. Het heeft – zeker in de grote van het woord – helemaal niets met werk te maken. Daarbij, wanneer we het idee creëren dat ‘je purpose’ gevonden moet worden, stellen we dat het er in ‘t Nu nog niet is. Het gevoel van tekort doen of niet goed genoeg zijn wordt hiermee gevoed. Echter is jouw levensdoel in elk Nu aanwezig, je draagt het bij je; je bent het. Hetzelfde geldt voor liefde en geluk. Het is waaruit we bestaan. Het enige dat ons te doen staat is leven vanuit liefde, geluk en dus die purpose, to live purposefully.

Wanneer je de focus verlegt van je purpose vinden naar je purpose leven zal je merken dat wat je ook doet je een levensenergie ervaart. Het brengt je vanzelf bij de baan of een idee waarmee je wellicht je purpose kan uitdragen. Vanuit je purpose ontstaan het werk dat bij je past, niet andersom. Overigens geldt dit niet alleen voor werk, maar ook voor vrienden, relaties, hobbies en noem maar op.  

Dit betekent dat wanneer je denkt dat je je purpose nog niet ‘hebt gevonden’, je Nu, ja in dit moment, kan starten vanuit je purpose te leven. Vanuit de waarden die jij belangrijk vindt. Welke waarden zijn dit? En ben je ook duidelijk over wat je niet wilt en niet fijn vindt? Want ook dat is belangrijk om te leven vanuit jouw doel. Natuurlijk is het gaaf om een zoektocht te starten naar jouw levensdoel. Of om de normen en waarden die je hebt meegekregen eens onder de loep te nemen en hier je eigen weg in te kiezen. Neem er alsjeblieft de tijd voor. Jezelf ontdekken. Het is het mooiste proces dat er is. Daar kan geen passie of onderneming tegenop, als je het mij vraagt 😉