Waarom ruzie goed is

Het is niet altijd wat je wil horen, maar conflicten heb je NOOIT met een ander, vechten doe je altijd met (projecties van) jezelf. Het mooie hieraan is dat de wrijving die soms in een (liefdes)relatie aanwezig is dus wel een functie heeft, anders vindt het niet plaats.

Je hebt namelijk nog iets uit te vechten met jezelf in een conflict. Strijd geeft beweging aan waardoor vastgeroeste patronen loskomen. Op onbewust niveau kan het dus zijn dat je richting een strijd/ruzie wordt getrokken, om je zo een kant op te sturen die je op bewust niveau nog niet kon maken.

Ben je conflict vermijdend? Dan doe je concessies ten koste van jezelf om de strijd uit de weg te gaan. Je kiest voor veiligheid en bent bang voor die beweging of verandering die strijd teweeg kan brengen.

Wist je dat alle boosheid en irritatie die je voelt een kans is om aan te kijken wat nog niet “vrij” is? Welke overtuigingen houden jou gevangen en belemmeren dus je gevoel van vrijheid? Vrijheid is een ‘state of mind’ en heeft dus niks met iets externs te maken.

Hoe word je vrij?

Voel jij je niet vrij? Ervaar je dat je vrijheid zoekt in veel op reis gaan, uitgaan, drinken, roken of andere prikkels buiten jezelf? Probeer dan in te zien welke innerlijke strijd je nog voert? Aan welke verlangen geef je geen gehoor?

Hoeveel vrijheid geef jij jezelf in de emoties die je hebt en de beweging of vergankelijkheid die je voelt? Stel dat je elke strijd of conflict kan zien als een proces. Probeer eerst de innerlijke vrede te voelen met de emoties die zich in de strijd aandienen, zodat het “proces” je dienstbaar is voor iets wat misschien niet direct duidelijk is, maar je mag er op vertrouwen dat als het inzicht nodig is, het vanzelf volgt.

Probeer je niet te bemoeien met de afloop, zeker niet richting je partner. De strijd is van jou en niet van een ander. Laat praten op het moment van de strijd voor wat het is en ervaar eerst je eigen les.

Geef ieder gevoel dat jij hebt de ruimte er te mogen zijn, zonder te onderdrukken of uit te drukken, dan kan het namelijk verzachten. Daarna mag je ervaring langs je hoofd om het in taal te gieten en kan je er over praten.