Schaamte is een gevoel dat je – bewust en onbewust – vaak kan bekruipen. De angst om uit te spreken wat we voelen en denken, omdat we ons ervoor schamen. Je voelt je zwak bij het opmerken van emoties en dus ook een gevoel van schaamte om je emoties uit te spreken. En wat dacht je van “nooit genoeg” voelen; stel je eens voor dat je het goed vindt zoals je bent, dat je genoegen neemt met hoe het nu is? Vinden anderen je dan wel leuk genoeg? Als je gewoon gewoon bent?

We schamen ons vaak om tevreden te zijn; bang dat het niet goed genoeg is. “Genoeg zijn” betekent niet dat je niet kan groeien en ontwikkelen of wilt werken aan jezelf en je vaardigheden. In tegenstelling. Juist vanuit het idee dat je al goed genoeg bent kun je creëren! Creëren vanuit vrijheid en kwetsbaarheid.

Weet je dat schaamte vaak de oorzaak is van niet kwetsbaar willen zijn?

Ik schaamde me ook voor mijn onzekerheid en precies om die reden durfde ik er niet over te praten. Schaamte. Kwetsbaar zijn voelde zwak. En wat is het moeilijk om dát te doorbreken. We hebben allemaal een goede en een slechte, een lichte en een duistere kant. Dat juist bestand zijn tegen je gevoelens over je schaamte je de ruimte geeft je kwetsbaarheid te omarmen en eindelijk te verbinden met jezelf én anderen.

Laat jezelf dus zien en niet alleen het topje van die ijsberg. Alles van jou mag er zijn en mag je laten zien. Waanzinnig wat je daarbij terug krijgt trouwens.