Emoties overnemen van anderen, hoogsensitiviteit, empaths, het lijkt allemaal veel ter sprake te komen. Die bewustwording is ongetwijfeld iets positiefs, maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als emoties overnemen? Hoe ga je daar dan mee om, en wat heeft je denken hier mee te maken?

Lente

Het is het einde van de winter, de lente doet langzaam zijn intrede. We bewegen rustig van onze yinenergie naar yang. Yang is vuur, warm, meer in beweging en naar buiten gericht. Yang is een mannelijke energie, “get things done”, doelgerichter, licht, volheid, maar ook grens aangevend. In de overgang van Yin naar Yang kan je nog wat gevoeligheid opmerken van je yinperiode. In deze tijd kan je gevoelig zijn voor energieën van anderen, die effect hebben op jouw gemoedstoestand.

Te Gevoelig?

Iedereen kan dit ervaren, want iedereen heeft deze voelsprieten. Sommigen zijn zich er meer bewust van. De energie wordt dan sneller opgemerkt in je eigen veld, je herkent het, omdat het menselijk voelt. Je bestempelt het vervolgens als een emotie. Tot hier is er op zichzelf helemaal niets aan de hand. Je zal de energie enkel kunnen observeren, en zonder gedachten en/of verhaal aan toe te voegen, is er geen overname of lijden mogelijk. Je kan prima bij je eigen energie en emoties blijven.

Drie stappen

Wil je in situaties waarbij je sterk de energie van een ander voelt bij jezelf kunnen blijven? Dat kan.

Stap 1

Het belangrijkste is dat je waakzaam blijft en observeert. Dit begint bij het koppelen van een emotie aan de energie. Deze koppeling is jouw waarneming en/of jouw waarheid is en dus geen feitelijk gegeven. Blijf hiervan, en van associaties en herinneringen die opkomen, bewust.

Stap 2

Merk op dat er gedachten komen “ik wil jou helpen” of “ik moet hier iets mee” en realiseer je dan dat het ‘overnemen’, het willen dragen van pijn of verdriet, de ander niet helpt. Alleen jouw liefdevolle aanwezigheid is een helende factor.

Empaths

Een belangrijk punt om te noemen voor empaths, mensen die zich snel bekommeren om anderen en dus gevoeliger lijken te zijn voor de energie van anderen; het is mogelijk dat jij zelf besluit te verbinden met de ’emotie’ van de ander. Dit is onderdeel van een strategie die je in het verleden heeft goed heeft gedaan: aardig gevonden worden, lief zijn voor anderen, eerst aan de ander denken. Je stelt jezelf beschikbaar voor anderen in de hoop geliefd te worden/gezien te worden.

Neem verantwoordelijkheid

Met andere woorden: kan je zomaar emoties overnemen van de ander? Ja & Nee. Je hebt misschien het gevoel dat je de emotie overneemt, maar je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Zonder dat je er zelf een verhaal of gedachte aan toevoegt (wat uiteindelijk de oorzaak is van de sensaties in jou), kun je geen emotie overnemen. Dus niet de “emoties” van een ander, maar jouw eigen denken/jouw herinnering bij de energie die je opmerkt maakt dat jouw emoties zelf reageren. Je kan een emotie overnemen doordat je een energie labelt als een emotie, die je doet herinneren aan een eigen gebeurtenis.. Of je besluit je bewust te verbinden met de emotie, je beschikbaar te stellen voor de ander, wat voortkomt uit de gedachten: ik moet geliefd worden (ik wil jou helpen/ik moet hier iets mee). In beiden gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf.

Stap 3

Merk op dat jouw gedachten dus een essentiële rol spelen in wat er gebeurt. Wil je bij jezelf blijven? Ervaar, observeer en omarm de emoties, zonder dat je jezelf erdoor laat lijden. Wil je verder onderzoeken; bedenk je dan welke gedachten de oorzaak zijn van je emoties en onderzoek deze op waarheid met The Work.

Herken je jezelf in dit stuk en wil je beter bij jezelf kunnen blijven? Ben je nieuwsgierig geworden naar welke gedachten bij jou van invloed zijn op hoe jij emoties en energie ervaart? Ik help je graag verder. Vraag hier een kennismaking aan en wie weet sluit mijn manier van werken bij je aan.